Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είπα κι εγώ να γελάσω απόψε, να ξεδώσω, να μην σκέφτομαι άλλο τα μαύρα μας τα χάλια, αλλά... θα μου το βγάλουν ξυνό! Νωρίτερα στο Φεις είχε όλο τραγουδάκια, δεν είχα κέφι, πέτυχα εκείνα τα μωρά που χορεύουν και μετά σαν νηστική από γέλιο, τό 'ψαχνα σαν τρελλή!
...Και το βρήκα, με το παραπάνω! (Δες προγούμενη ανάρτηση)
Τώρα που ξαναπήγα στο φεις, νά 'σου και τα σοβαρά θέματα! Όχι ότι τα ξέχασα, εδώ είναι, δικά μου και δικά σας είναι και ΔΙΚΑ ΜΑΣ!
Οφείλω να σας ενημερώσω κι εσάς, ότι μαθαίνω, λοιπόν:

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 1
Νομίζετε πως οι καταθέσεις σας, είναι σίγουρες;
Οι περισσότεροι, μεγαλώσαμε με την ιδέα πως οι καταθέσεις μας, στις Τράπεζες, είναι σίγουρες.

Είναι όμως έτσι;

Μια ματιά στα στοιχεία, σε συνδυασμό με την κοινή λογική, μας αποδεικνύει πως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Κάθε άλλο παρά σίγουρες, είναι οι καταθέσεις στις Τράπεζες.

Ας υποθέσουμε, το πιο πιθανό, πως έχετε καταθέσεις σε Ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, υποτίθεται πως θα μας αποζημιώσει το ταμείο εγγύησης καταθέσεων. Το ιδρυτικό κεφάλαιό του, όμως ανέρχεται σε 8,8 εκ ευρώ, σύν τις ετήσιες επιχορηγήσεις από τις....τράπεζες Με αυτά τα χρήματα, το μόνο που μπορεί, στην πράξη, να εγγυηθεί το ταμείο, είναι …1 ευρώ ανά άτομο!

Οι Ελληνικές τράπεζες, επηρεάζονται άμεσα από το τι τελικά θα κάνει η χώρα. Θα πτωχεύσει και πότε. Όλο και περισσότεροι, είναι εκείνοι που μιλούν ανοικτά πια, για αυτό που γνωρίζουμε όλοι. Πως η πτώχευση, είναι απλώς θέμα χρόνου. Όταν θα ‘ξεφορτωθούν’ τα Ελληνικά ομόλογα οι τράπεζες της δύσης, τότε για τους εταίρους μας, το κόστος ‘διάσωσης’ της Ελλάδος, θα γίνει μεγαλύτερο από το κόστος της μη διάσωσης. Ήδη, οι ξένες τράπεζες, έχουν απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου που κατείχαν. Όπου νάναι επομένως, θα ανακοινωθεί και επίσημα, όχι μόνο η ‘επιλεκτική’ χρεωκοπία, αλλά η ολοκληρωτική παύση πληρωμών.

Τι γίνεται τότε με τα χρήματά σας, που τα έχετε καταθέσει στην τράπεζα; Μας το λένε ήδη, οικονομικοί αναλυτές. Αρκεί, να μην μπερδεύουμε το επιθυμητό, με την πραγματικότητα, και έχοντας ανοικτά τα αυτιά μας, να μπορούμε να ακούσουμε. Π.χ. ο ελληνοαμερικανός καθηγητής Χρηματοοικονομικών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Τσαρλς Καλομοίρης, τονίζει1

«Οι τραπεζικές καταθέσεις πρέπει να υποτιμηθούν μέσω επανέκφρασης ενός φθηνότερου νομίσματος από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες θα δεχτούν κύρια πλήγματα από απώλειες σχετιζόμενες με μια πτώχευση». Δηλαδή, αφού πάμε σε μια «αναπόφευκτη» πτώχευση όπως μας λέει, εισάγεται ένα καινούργιο νόμισμα, (πχ. Ευρωδραχμή). Το νέο νόμισμα όμως, έχει διαφορετική ισοτιμία από το παλιό. Και με μια 20% (δηλαδή πολύ μικρή) αρχική υποτίμηση, την επόμενη μέρα (αν) μπορείτε να κάνετε ανάληψη των καταθέσεών σας, αλλά θα έχετε χάσει σε αξία, κατά το ποσοστό της υποτίμησης, (δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση κατά 20%).

Αλλά ακόμα και στην ευρωζώνη να παραμείνουμε, υπολογίζεται πως θα είναι μεγάλο το μέρος των καταθέσεων που θα χαθεί. « Το πιο πιθανό είναι να χαθούν καταθέσεις, λόγω της αδυναμίας να καλυφθούν οι απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου, του πανικού που θα δημιουργηθεί, αλλά και του αποκλεισμού των τραπεζών για πολλά χρόνια από τις αγορές»2. Ο δικός μας ‘corralito’(ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση στην Αργεντινή και έβαζε πλαφόν στις αναλήψεις) είναι προ των πυλών3.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι γίνει το θαύμα. Η Ελλάδα αποφεύγει την χρεωκοπία. (είπαμε για θαύμα μιλήσαμε, ξέρουμε ότι κανείς δεν το πιστεύει). Οι Τράπεζες, μπορούν να αποφύγουν την σημερινές δυσκολίες τότε;

Είναι γνωστό, πως οι τράπεζες, κάνουν τέτοιες λογιστικές επιλογές, που είναι αποδεκτές από επικοινωνιακή σκοπιά. ‘Μαγειρεύουν’ δηλαδή τα στοιχεία και μας τα παρουσιάζουν σε ένα ελκυστικό περιτύλιγμα. Όταν φτάσουμε στο σημείο, ακόμα και με μια τέτοια ωραιοποίηση να φαίνονται τα προβλήματα, τότε καταλαβαίνουμε πόσο βρωμάει η υπόθεση.