Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ριχάρδος ο Γ’- Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (10/10)
Βαθμολογία Χρηστών
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (10/10)

Θα μπορούσα να γεμίσω το χώρο με κοσμητικά επίθετα για την παράσταση και συγκεκριμένα την ερμηνεία του Kevin Spacey.H μαγεία έχει ενδιαφέρον όταν γίνεσαι κοινωνός της.Διαφορετικά είναι απλά ένα γεγονός στο οποίο δεν συμμετείχες.Όσοι είχαμε την πραγματική τύχη κι ευτυχία να βιώσουμε αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές θα το κρατάμε σας ένα πολύτιμο δώρο στο μαγικό κουτί των αναμνήσεων της ψυχής και του νου.

Ο Ριχάρδος Γ' αποτελεί το τελευταίο έργο μιας τετραλογίας ιστορικών έργων.Ολοκληρώνει ένα δραματικό χρονικό που ξεκίνησε με τον Ερρίκο Δ' (1ο μέρος) και συνεχίστηκε με τον Ερρίκο Δ'(2ο μέρος) και τον Ερρίκο Δ' (3ο μέρος). Η τετραλογία έχει κεντρικό θέμα τον Πόλεμο των Ρόδων, τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στην Αγγλία μεταξύ των οίκων του Γιορκ και του Λάνκαστερ από το 1455 έως το 1485 για τη διαδοχή στο θρόνο. Ο Ριχάρδος Γ γράφτηκε το 1591 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ήρωας είναι ο δυσμορφικός Ριχάρδος, δούκας του Γκλόστερ. Καμπούρης, κουτσός,με προβληματικό χέρι αλλά πανούργος, σατανικός, ραδιούργος,κυνικός.Φτάνει να σφετεριστεί το θρόνο αφού εξολοθρεύει εχθρούς,φίλους, συγγενείς, τη γυναίκα του και τους ανθρώπους που τον έχουν βοηθήσει.Η μάχη του Μπόσγουορθ φέρνει το τέλος του αλλά μέχρι τότε έχει αναδείξει ένα ρόλο-φετίχ του θεατρικού πάνθεου.

Το έργο αρχίζει μ' ένα μονόλογο, όπου ο ήρωας προλογίζει το στόρι, αναλύοντας τον εαυτό του. Αυτό ήταν. Ο Kevin Spacey κάνει το αποκρουστικό τέρας να γίνει συμπαθητικό.Από και πέρα για 3 ώρες σε κρατάει σε μια συνεχή αγωνία καθώς τα τρομακτικά ξεσπάσματα της οργής και του φθόνου του εναλλάσσονται με στιγμές απόλυτου ελέγχου.Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν έχασε το τέμπο,το ρυθμό της φωνής,τις ανάσες,τα λόγια.Περιμένεις ότι θα κάνει λάθος σε ένα σύμφωνο έστω και δεν έρχεται ποτέ.

Μοιάζει σα σιχαμένο ερπετό καθώς σέρνει το παραμορφωμένο σαρκίο του και μηχανεύεται τρόπους να γίνει βασιλιάς.Ναι τα τρικ με στραβά πόδια,την καμπούρα,το χέρι που κρέμεται κερδίζουν πάντα πόντους. Όμως φτάνει μόνο αυτό;

Γιατί πέρα από το κορμί υπάρχει το πρόσωπο.Εκεί βγάζεις το καπέλο,υποκλίνεσαι και λες «τα έχω δει όλα». Τα μάτια εκπέμπουν την αγάπη που δείχνει μια ύαινα πριν επιτεθεί στο θύμα της. Ο Spacey μετατρέπει το Ριχάρδο από άνθρωπο σε σαρκοβόρο ζώο με χαρακτηριστική μαεστρία.Παίζει ανάμεσα στο καλό και το κακό,το φθόνο,τη ζήλεια,την εκδίκηση,τη μανία,τη λύσσα,την παράνοια και την αγωνία να πετύχει το σκοπό του.

Ο 52χρονος ηθοποιός όπως αναφέρει και στο πρόγραμμα η φυσική και συναισθηματική κατάσταση που απαιτεί ο ρόλος τον έκαναν να κόψει ποτό και τσιγάρο όλη τη περίοδο που ερμηνεύει και να έχει δικό του σεφ παντού για να κάνει ειδική διατροφή.

Η σκηνοθεσία του Sam Mendes απογειώνει το έργο.Το μονόχρωμο σκηνικό και τα παιχνίδια με τους φωτισμούς δίνουν μια μοντέρνα ,ευφυή νότα και δυναμική.Επιτέλους καταλάβαμε όλο το έργο.

Για κάθε σκηνή του εκάστοτε πρωταγωνιστή προβάλει το όνομα του στους τοίχους του γκρι σκηνικού.Δημιουργεί ένα θρίλερ με Χιτσκοκικές προδιαγραφές.Ο συνδυασμός κινηματογράφου και θεάτρου λειτουργεί καταλυτικά και τα παιχνίδια με τις σκιές σε βάζουν σε άλλη διάσταση εσωτερικότητας στην ανάγνωση του δράματος.

Ο θίασος του Οld Vic,αποτελούμενος από Αμερικάνους και Βρετανούς ηθοποιούς δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με εξαιρετικά σημεία τον Chuck Iwuji,ως Buckingham και την Haydn Gwynne,σαν Queen Elizabeth.

Τα Θετικά

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε έναν πραγματικά σπουδαίο ηθοποιό και μια εξαιρετική σκηνοθεσία. Ο κόσμος που χειροκροτούσε όρθιος επί ώρα με πάθος κάνοντας τον πρωταγωνιστή να υποκλίνεται πραγματικά με δέος και ευχαρίστηση.

Τα Αρνητικά

Που δεν μπορεί να το δει όλος ο κόσμος για να καταλάβει και να αγαπήσει ακόμα περισσότερο το θέατρο

Συμπέρασμα

Κανείς δεν αποκτά δόξα,φήμη και πλούτο στη διεθνή show biz αν δεν δουλέψει σκληρά και μεθοδικά.Καλές οι παρέες,οι κλίκες και οι δημόσιες σχέσεις αλλά το σανίδι είναι αμείλιτος κριτής.

του/της Στάθης Παπούλιας